6 Mayıs 2010 Perşembe

Helsinki Yurttaşlar Derneği


Merhaba,

Bu sivil toplum örgütünde gönüllülük yapan biri olarak öncelikle şunu söylemeliyim ki gönüllü olarak birşeylere katkıda bulunmanın we yardım etmenin verdiği haz gerçekten tarif edilemez hepinize kendinize uygun gördüğünüz we yardımınızın dokunabileceğini düşündüğünüz bir platformda gönüllü olarak takılmayı tavsiye ederim.

Biraz geçte olsa nihayet bende bir şeyler yazıyorum, öncelikle size bu stk hakkında kısa bilgi vermek isterim,

Helsinki Yurttaşlar Derneği Kuruluş Amaçları ve Kısa Tarihçe

Helsinki Yurttaşlar Derneği, temel hak ve özgürlükler, barış, demokrasi, çoğulculuk alanlarında çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşudur.

Siyasi partiler, hükümet ve devletlerden bağımsız olarak çalışan Helsinki Yurttaşlar Derneği (hYd) uluslararası sözleşmelerle belirlenen barış, insan hakları, çevreyi tahrip etmeyen bir ekonomi, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi evrensel değerlerin hayata geçirilmesini ve sivil tabanda yaygınlaştırılmasını hedefler. Çoğulcu demokratik yapıların ve sivil toplum inisiyatiflerinin geliştirilmesini amaçlayan hYd'nin temel çalışma ilkesi, sorunların karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla çözümüdür.

hYd, yaşamlarını biçimlendiren karar ve eylemlerde, yurttaşların bizzat söz sahibi olmaları ilkesinden hareket eder. Toplumsal sorunların çözümünde, tarafların bu sorunları tartışabilecekleri ve birlikte çözüm üretebilecekleri ortamları yaratmaya özen gösterir. Diyalog, çözüm üretme ve uzlaşma çizgisini oluşturmaya çalışır.

Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin Türkiye'deki faaliyetinin başlangıcına kaynaklık eden ve uluslararası bir çalışma konferansı olarak nitelenen Helsinki Yurttaşlar Meclisi (hCa - Helsinki Citizens' Assembly) ise, barış, insan hakları, çevreyi tahrip etmeyen bir ekonomi, uluslararası demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde faaliyet gösteren toplumlar arası bir dayanışma ve ilişki ağıdır.

Avrupa'da, barış ortamına elverişli şartların geliştirilmesine zemin hazırlayan Helsinki Nihai Senedi, Doğu-Batı bloklarına ayrılmış bir dünyada insan haklarını, bütün toplumların saygı göstermesi gereken ortak bir değer haline getirmiştir. Meclisin ve derneğimizin adında yer alan Helsinki sözcüğü, sözleşmenin bu tarihsel anlamına bir göndermedir. hCa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) ve Paris Şartı ile devletler düzeyinde devam eden bu sürecin, sivil tabana yayılmasını ve toplumlar arası diyaloğun zenginleştirilmesini hedefler.

Mevcut Durum Hakkında

Şimdi gelelim benim ne yaptığıma, burada aslında ilk olarak bir proje şeklinde başlayan ve daha sonra işin vahim boyutlara ulaşmasıyla ayrı bir birim olarak çalışmalarına devam eden ve gün geçtikçe büyüyen mültecilere destek bölümü var. Bir çok etnik kökenden insanlar çeşitli sıkıntılarına çözüm bulabilmek adına buraya gelmekteler ve özellikle resmi ve bu kişilerin irtibatta zorlandığı kime danışacaklarını bilemedikleri durumlarda temel olarak bazı haklarını onlara bildiren, yol gösteren hatta savunan birileri var. Bende asıl olarak arapça tercüme desteği için oradayım fakat son zamanlarda özellikle afrika ve diğer bölgelerden mülteciler geldiğinden dolayı bende orada çeşitli işlerde yardımcı olmaya çalılşıyorum.

Bugüne kadar, web sitesinin yenilenme çalışmasına girmeden önce son halinin tüm yazı ve dökümanlarının yedeklenmesi ve arşivlenmesi işi, çeşitli önemli bilgilere sahip ve bir çok kişi tarafından talep edilen bazı kitapların insanların rahat ulaşabilmesi için scan edilip web ortamına aktarılması gibi belli başlı işleri gönüllü olarak yaptım ve hala devam eden kitap aktarma işim var. Biraz uzun oldu biliyorum ama haftalar sonra ilk defa yazınca toplu olarak yazma durumundayım kusuruma bakmayın artık arkadaşlar. Şimdilik gelişmeler bunlar ileride sizleri diğer gelişmelerden de haberdar etmeye çalışacağım. Selamlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder