7 Nisan 2010 Çarşamba

Hayvanlarımız yok olacak !






Hasankeyf yok olmasın derken sadece kültür mirasımızı korumakla kalmıyoruz, nesli tükenecek olan 4 hayvan türünü de korumuş oluyoruz.

1) Küçük kerkenez : Bu kuş, yırtıcıların küçük bir türüdür. 27-33 cm boyunda, 63-72 cm kanat genişliğindedir. Bayağı kerkeneze oldukça benzemekle beraber, nispeten ondan daha kısa kanatlara ve kuyruğa sahiptir.

Erkekler gri baş ve kuyruklu, bayağı kerkenezin erkeğine benzerdir, ancak sırtında koyu renkli benekleri yoktur.

Dişiler ve genç kuşlar, akrabalrından daha açık renklerdedir. Ötüşleri kaba, tanınan bir "çhay-çhay-çhay" şeklinde, bayağı kerkenezin "kee-kee-kee" ötüşünden farklıdır.

Cinslerin her ikisinde de, şahinlerde olan koyu pençeler görülmez, tuhaf açık renkli pençeler bulunur. Bu da sadece yakından belli olur, örneğin yakalandıklarında.

Küçük kerkenezler özellikle yerde olan böceklerle beslenirler. Yuvalarını topluca binalara, uçurumlara ya da ağaç deliklerine yaparlar. İçersine 3 ila 6 yumurta bırakırlar.

2) Alaca yalıçapkını :
Alt Sahra Çölü Afrika boyunca ortaktırlar ve Türkiye'den Çin'e Hindistan'a güney Asya'ya kadar görülürler. Yerleşiktirler, kuşların çoğu göç etmez. Mevsimlik hareketleri vardır.

Gürültülü bir kuştur, yaşam sahası içinde farkedilirler. Çoğunlukla bir uzman balık-yiyicisidir. Kabuklular ve suya ait büyük böcekleri de yiyebilirler. Tuzlu ve tatlı sularda avlanabilirler.

25 cm kadar büyükçe bir kuştur.Siyah-beyaz kuş tüyleriyle pek karıştırılmazlar ve geceleri büyük tünekleri oluştururlar. Kolayca evcilleştirilebilirler. Yuvası, bir kıyıda (nehir,göl) bir deliktir, 3-6 beyaz yumurtayı koyar.

3) Çizgili Sırtlan : Çizgili sırtlan diğer sırtlanlardan (örneğin benekli sırtlan) daha zarif bir vücut yapısına sahiptir. 110 cm uzunluğa (+) ve 40-50 kg ağırlığa ulaşabilir. Sırtından bir sırada büyüyen kıllarını korkutmak için havaya dikebilir; böylece asıl olduğundan daha büyük gözükür. Rengi gridir ve tüm vücudunda belirgin siyah çizgileri vardır.Çizgili sırtlanin yaşam şekli benekli sırtlanınkinden çok farklıdır. Yalnız yaşamayı tercih eder. Çok nadiren, aile fertlerinden oluşan ufak gruplar kurabilir. Diğer sırtlan türleri gülermiş gibi sesler çıkarırken, çizgili sırtlan sessiz bir hırlamadan başka ses çıkaramaz. Kendine ait bölgesine çok önem verir ve bu bölgeyi savunur. Büyük hayvanları avlayamaz. Genelde leş ile beslenir. Bunu yanısıra küçük kemiricileri, kuşları, kertenkeleleri, bazen keçi, koyun ya da köpek avlayabilir. İnsandan korkar, zor duruma düşürülmediği sürece saldırmazlar.

4) Fırat Kaplumbağası : Kabuğun üzeri yumuşak deriyle örtülüdür. Başının ucunda ufak bir hortum bulunur. Havayı bu hortumun ucunda bulunan burun delikleriyle alır. Güneşlenmek için nadiren su dışına çıkar. Hayatlarının çoğunu dipte çamura gömülü olarak geçirirler. Deri ve ağız içi solunumuda yaptıkları için uzun süre su altında kalabilirler.
DİET:
Çeşitli bitkiler balık, sucul böcekler, yengeç, solucan, kurbağalar, yiyebileceği boyuttaki su yılanları ve yiyebileceği boyuttaki tüm sucul hayvanlardır.
Türkiye'de Fırat ve Dicle nehirlerinde görülürler. Yapılan barajlar nedeniyle soyları tükenme tehlikesi altındadır.

Rafet ve Arkadaşları Ölmek İstemiyor !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder