28 Şubat 2010 Pazar

Hayvan Haklarını Hiçe Sayanlar için Cezai Uygulama Bile Varmış!

Haytap'ın asıl savasmakta oldugu konu 5199 sayılı hayvanları koruma kanunun değiştirme konusuymuş. Filiz Hanım bu savaşlarının nedenini,hayvanlara işkence edenlerin,öldürenlerin bu yasa sayesinde,yasak yerlerde sigara içen insanlarla aynı cezayı aldığını ve daha sonra cezalarını ödeyip serbest kalıp rahatça aynı vahşetleri yeniden yaptıklarını bunun gözardı edilemeyecek bir konu oldugunun altını cizdi.

DÖRDÜNCÜ KISIM : CEZAİ HÜKÜMLER

BİRİNCİ BÖLÜM : İDARİ PARA CEZASI VERME YETKİSİ, CEZALAR, ÖDEME SÜRESİ, TAHSİL VE İTİRAZ

İDARİ PARA CEZASI VERME YETKİSİ

Madde 25 - Bu Kanunda öngörülen idari para cezaları bu Kanunun 17 nci maddesinde belirtilen denetime yetkili merci tarafından verilir.

İDARİ PARA CEZALARINA İTİRAZ

Madde 26 - (Mülga madde: 23/01/2008-5728 S.K./578.mad)

İDARİ PARA CEZALARININ ÖDENME SÜRESİ VE TAHSİLİ

Madde 27 - (Mülga madde: 23/01/2008-5728 S.K./578.mad)

İDARİ PARA CEZALARI

Madde 28- (Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./553.mad)

Bu Kanun hükümlerine aykırı davrananlara aşağıdaki cezalar verilir:

a) 4 üncü maddenin (k) bendinin ikinci cümlesi hükmüne aykırı davrananlara, hayvan başına üçyüz Türk Lirası idarî para cezası.

b) 5 inci maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve altıncı fıkralarında öngörülen hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı ile ilgili yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alınması gereken önlemleri almayanlara hayvan başına altmış Türk Lirası; yedinci fıkrasında öngörülen yükümlülük ve yasaklara uymayanlara hayvan başına ikiyüz Türk Lirası idarî para cezası.

c) 6 ncı maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket edenlere hayvan başına altıyüz Türk Lirası idarî para cezası.

d) 7 nci maddede yazılan cerrahi amaçlı müdahaleler ile ilgili hükümlere aykırı davrananlara hayvan başına ikiyüz Türk Lirası idarî para cezası.

e) 8 inci maddenin birinci fıkrasında yazılı, bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara hayvan başına onbin Türk Lirası; ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarına uymayanlara hayvan başına binikiyüz Türk Lirası idarî para cezası.

f) 9 uncu maddede ve çıkarılacak yönetmeliklerinde belirtilen hususlara uymayanlara hayvan başına üçyüz Türk Lirası; yetkisi olmadığı hâlde hayvan deneyi yapanlara hayvan başına binikiyüz Türk Lirası idarî para cezası.

g) 10 uncu maddede belirtilen hayvan ticareti izni almayanlara ve bu konudaki yasaklara ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlara bin Türk Lirası idarî para cezası.

h) 11 inci maddenin birinci fıkrasındaki eğitim ile ilgili yasaklara aykırı davrananlara binbeşyüz Türk Lirası; ikinci fıkrasına aykırı davrananlara hayvan başına binbeşyüz Türk Lirası idarî para cezası.

ı) 12 nci maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket edenlere hayvan başına altıyüz Türk Lirası; ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere hayvan başına binbeşyüz Türk Lirası idarî para cezası.

j) 13 üncü madde hükümlerine aykırı davrananlara, öldürülen hayvan başına altıyüz Türk Lirası; aykırı davranışların işletmelerce gösterilmesi hâlinde öldürülen hayvan başına binbeşyüz Türk Lirası idarî para cezası.

k) 14 üncü maddenin (a), (b), (c), (d), (e), (g), (h), (ı), (j) ve (k) bentlerine aykırı davrananlara üçyüz

Türk Lirası; (f) ve (l) bentlerine aykırı davrananlara hayvan başına üçbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kesilmiş ve canlı hayvanlara elkonulur.

l) RTÜK'ün takibi sonucunda 20 nci maddeye aykırı hareket ettiği tespit edilen ulusal radyo ve televizyon kurum ve kuruluşlarına maddenin ihlal edildiği her ay için altıbin Türk Lirası idarî para cezası.

m) 21 inci maddeye aykırı hareket edenlere hayvan başına üçyüz Türk Lirası idarî para cezası.

n) 22 nci maddeye uymayanlara, hayvanat bahçelerinde kötü şartlarda barındırdıkları hayvan başına yediyüz Türk Lirası idarî para cezası.

o) 23 üncü maddeye aykırı hareket edenlere hayvan başına üçbin Türk Lirası idarî para cezası.

Bu maddenin (b) bendinde atıfta bulunulan 5 inci maddenin birinci, ikinci ve beşinci fıkraları ile (o) bendi dışında kalan fiillerin, veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni, hayvan koruma gönüllüsü, hayvan koruma derneği üyeleri, hayvan koruma vakfı üyeleri, hayvan toplama, gözetim altına alma, bakma, koruma ile görevlendirilmiş olan kişilerce işlenmesi hâlinde verilecek ceza iki kat artırılarak uygulanır.

Buradan da anlaşılabileceği gibi toplumun hayvan hakları konusunda yeterli bilince sahip olmaması, uygulanan cezai hükümlerle birleşince ortaya çıkan sonuç hayvanların yeterince değer görmemeleri ve bir canlıymış gibi değil bir objeymiş gibi muamele görmesini açıklıyor. Hayvanlara bu muameleyi yapanlar kadar sessiz kalanlarında bilince ulaşmasını amaçlayan projemiz bu konuya paralel olarak hayvanları sahiplendirebilmek için de bir çalışma yapmayı gerekli kılıyor. Bunun için ihtiyacımız olan şey elimizden geldiğince çok insana ulaşmak.

Bunu sadece bir proje olarak değil gerçek bir sosyal sorumluluk titizliğiyle yürüterek sonuca bir adımda olsa yaklaşmayı hedefliyoruz. Etkinliklerimize katılmanızı ve yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz fikirlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz.

Herkese Bol Sanşlar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder